CALLAS ’22 SO APPRECIATED BY AMPHORA REVOLUTION PUBLIC

Jun 8, 2024 | News

The new Callas  2022 has been presented first preview to the first edition of Amphora Revolution that took place from the 7 th to the 8 th of June 2023 into the beautiful location of Gallerie Mercatali  in Verona.

Amphoras for vinification come from ancient times and they are coming again between wine modern producers who are interested to traditional vinification techniques. They are often used for the fermentation and/or aging of a wine. The porous material of which they are done allows a controlled micro-oxygenation and a very good transpiration, by introducing an “ancient” fermentation and a more marked maturation, differently to other materials used to vinify as steel or concrete.

Monte delle Vigne has the ‘correct’ labels for huge and different client groups, also the ones more ‘radical’ as the most part of the group which participated to the event”, said Lorenzo Numanti, during the first day of the event.
According with Cesare Ricciato– reference point of Monte delle Vigne in the city of Mantova and also brand manager of Tava amphoras –  we decided to participate to the event, but not with the aim of creating a niche of the world of wine. Callas ’22 is an example of how these fascinating oenological tools are used in a non-invasive way and how the final product is always an elegant and clean white wine, following our philosophy of Parmesan producers.”

Vinification with amphoras requires a more intense attention and care differently to the more conventional methos because the porosity of their structure can make the wine more susceptible to external influences. Anyway, all the oenologists and producers consider this method a fascinating way to explore wine potentials and to obtain unique and surprising results”. These were the words by Andrea Bonini,technic director and Monte delle Vigne agronomist.

In short, the use of amphoras for Monte delle Vigne represents a return to the vinification roots and an opportunity to experiment and renew, by preserving at the same time the identity and the history linked to the wine produced from the winery in more than 40 years.

Silvano Romani e MdV: un trionfo di gusto per il pubblico di Parma

Recentemente, le rinomate gastronomie di Parma La Rocca e Baccanelli e Km90 a Fidenza del maestro Silvano Romani, – dal 1965 punto di riferimento per tutti i gourmet alla ricerca delle specialità del nostro territorio – hanno ospitato due affascinanti degustazioni di...

Wine off: un trionfo di delicatessen a Monte delle Vigne

Il 30 settembre scorso, Monte delle Vigne, ha ospitato tra i suggestivi Colli di Parma l'evento Wine off, un'iniziativa che ha celebrato delle autentiche eccellenze enogastronomiche attraverso un viaggio sensoriale tra vini, cibi pregiati e prodotti di nicchia....

Gabriele e Clara: il cuore e i polmoni di Monte delle Vigne

Nella splendida cornice dei “nostri” Colli di Parma, Gabriele Oliveri e Clara Pinardi rappresentano gli organi pulsanti di tutta Monte delle Vigne. Con il loro entusiasmo e la loro competenza gestiscono il punto vendita aziendale e trasformano ogni visita in...

SOME STEPS ON TV FOR RUBINA AND BRUSATA

Il nostro spumante brut rosè Rubina ha attirato l'attenzione degli spettatori nello spazio degustazione del programma televisivo  "2 Chiacchiere in cucina" su La7 Gold, condotto da Cristina Dori e Ilenia Bazzacco. Nel consueto spazio dedicato alla presentazione di un...

LUCA: OUR “WINE POSTMAN”

Sono tre i modi per godere delle nostre eccellenti etichette biologiche dei Colli di Parma:1) ordinarle nei tanti ristoranti, enoteche, etc. che hanno dato fiducia ai nostri prodotti;2) chiedere ai nostri agenti operanti in tutt'Italia dove potete trovarle;3) se siete...
en_GBEnglish (UK)